top of page
WhatsApp Image 2024-12-07 at 15.57.18.jpeg

Werking

Het Zwaluweveld is een gemeenschappelijk permacultuurproject & voedselbos (agro-forestry) in aanleg, gelegen te Scherpenheuvel-Zichem. 

Het omvat 3,6 ha landbouwgrond dat gezamenlijk als coöperatie is aangekocht.

​

Wie zijn we?

een groep gedreven vrijwilligers, in het zichtbare werk op het veld  en in het onzichtbare werk in papier/administratie/regels...

We hebben een heleboel talent bij elkaar verzameld, ieder brengt zijn eigen kleur mee,

schoonheid, rust, doorzettingsvermogen, kennis, creativiteit, diplomatie,  geduld, groene vingers, precisie, kracht, plezier, humor, ervaring, structuur, voedselbos-ontwerp, communicatie,  het grootse kunnen zien,  het aardse kunnen zien.

 

Wat doen we?

We bouwen gemeenschappelijk aan een samentuin waarbij we geloven in overvloed en streven naar een diepere verbinding met de natuur, onze voeding, met onszelf en met elkaar.  

 

 voedselproductie-plek  met gezonde, lokale, biologische voeding:

​

- Een voedselbos van ongeveer 1 Ha met bomen, struiken, groenten, fruit en kruiden.  Het project ging van start in 2020 en ontwikkelt op een langzaam ritme, in verschillende fasen, verspreid over meerdere jaren.   

​

- Een groententuin die momenteel bestaat uit 2 productieve percelen van 100m².  Dat oppervlak breidt zich geleidelijk aan uit.  We telen en oogsten groenten en fruit.  De productie is afhankelijk van wat we kunnen onderhouden.  Hoe meer mensen tijd en energie hebben om er mee bezig te zijn, hoe meer we telen.  Zo vinden we een organische balans.  Na twee jaar telen constateren we dat de grond vruchtbaar is, en dat we met relatief weinig moeite grote resultaten halen.      Overvloed creëert overvloed.  Dat voelen we door er mee bezig te zijn

We werken volgens het permacultuur-principe. De grond bedekken we met compost,  beplanting en mulch.  Allerlei organisch materiaal , zoals hooi, gras,  bladeren,  gehakseld snoeihout kan mulch zijn.

              hoe wordt de oogst verdeeld?  

  • oogsten en koken op het veld om ter plekke te eten

  • mensen die meewerken aan het project in de breedste zin van het woord 

  • als bedankje ;  

  • overschot die er op termijn  kan gecreëerd worden kan naar een plaatselijk verkooppunt       gebracht worden

 

- Een plantenkwekerij in ontwikkeling.  Planten die we opkweken zijn in de eerste plaats bedoeld om uit te zetten op het terrein.  Extra’s kunnen geruild worden voor andere planten met vergelijkbare voedselbosprojecten.  Op termijn kunnen we planten verkopen.  Er is ook een leertraject aan verbonden: in de kwekerij leren we vermeerderen en technieken als zaaien, stekken, enten, scheuren en de zorg voor jonge plantjes.  We zijn in afwachting van een grote tunnelserre van 20m, om nog onze infrastructuur te verbeteren.  Die serre zal ook dienstdoen voor tomaten-/meloenen- en andere teelt.

​

Een deel van het terrein bestaat uit hooi-grasland.

​

Een paar plekken in het veld blijven vrij en onaangetast.  Moeder Natuur kan haar werk daar ongestoord verderzetten.  Met andere woorden, we willen daar wildgroei bevorderen.

 

Gemeenschap

Een oase,  een thuis: uitnodigend tot diepere verbinding met de natuur, onze voeding, met onszelf en met elkaar.  

​

Iedereen is welkom op het Zwaluweveld: kinderen, jongeren, volwassenen,…

​

Voor wie behoefte heeft aan: natuur, stilte, verbinding, ervaren, zijn, de handen uit de mouwen steken, genieten, ontspannen, ontmoeten, proeven, inspiratie opdoen, leren, meewerken, ergens bijhoren, terug 'zin' ontdekken…      

​

Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën, competenties, noden, connecties.  We laten ons leiden door de bruggen die er zijn, het enthousiasme of competentie, en ontwikkelen naargelang het engagement.  Zo is het project in constante ontwikkeling, en kan eenieder zijn plaats er in vinden.

​

je mag er zijn:  alleen of samen, stil of in gesprek, voelend, genietend, ontspannend, ont-moetend, inspirerend, spelend

 

je mag er werken  🙂 

Welkom op samentuindagen (laatste zaterdag van de maand) of werkdagen door de week.

Plannen, maaien, grond bewerken, zaaien, mulchen, wieden, planten, stekken, composteren,… maar ook plukken, oogsten, verwerken, proeven.


 

Educatie en bewustzijnsgroei                                                            

een inspirerende plek met tal van mogelijkheden

 

volgende thema’s komen bij ons aan bod;

- permacultuur

- voedselbos

- zelfvoorzienend leven

- persoonlijke groei

- infodagen: dag van de coöperant, open-tuindagen

- workshops: bv. zaaien, stekken, enten, zeisen, bushcraft, wildpluk, koken op kampvuur, braamvlechten, manden vlechten, determineren van planten, timmeren met palettenhout, … kindermomenten…, contour-design,  voedselbos-ontwerp, …

- meditatiecirkels

- samenwerking met scholen

- jongerenwerking:  Er zijn verschillende gesprekken met partner-organisaties om in 2025 een gezamenlijke werking op te zetten, waar jongeren beter van kunnen worden.

​

De organisatie

 

De Coöperatie “Wel Daarom” houdt zich louter bezig met de aankoop en het beheer van het kapitaal en patrimonium, en duidt een beheerder (in dit geval de vzw) aan, om het terrein te beheren.  De coöperatie tracht zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen om gezamenlijk het kapitaal op te bouwen dat nodig is voor de definitieve samenaankoop van het terrein. Je kan coöperant worden door aandelen te kopen.  Eén aandeel kost €250.  Het is ook mogelijk een spaarplan aan te gaan met maandelijkse betalingen om aandelen op te bouwen.   Kleinere bedragen kunnen ook als gift worden gestort. 

​

Vzw De Nieuwe Aarde: De coöperatie is eigenaar maar geeft het beheer van het terrein in handen van de huidige vzw “De Nieuwe Aarde”. Een team/kerngroep zorgt voor de dagelijkse werking/administratie/boekhouding en het werk op het veld, samen met een groep vrijwilligers, al dan niet coöperanten.

De kerngroep houdt zich bezig met het overzicht, de organisatie van alle verschillende aspecten die dit grote project met zich meebrengt.  Deelgroepen communiceren en werken samen voor de vele taken/projecten.

 

Vanaf februari 2024 is er een investerings-steun van €16.000 vrijgekomen van de Vlaamse Overheid voor de ontwikkeling van de samentuin. De beschikbare middelen worden gespreid over 3 jaar (2024, 2025, 2026) om te investeren in o.a.: grondwerken, serre, hakselaar, klein materieel, buitenmeubilair: ook upcycling (zie workshop: "Bouwen met Paletten" (door Le Pachy du Try), buiten-keuken, plantgoed, kweekbakken, educatie.

 

Uitnodiging

- altijd welkom voor een bezoek, vrijblijvend, op afspraak, op een samentuindag, een infomoment of een ander evenement

- elke laatste zaterdag van de maand is het samenwerkdag. Het is een dag van verbinding, van samen zijn, delen en werken. Het is een toffe manier om kennis te maken met het Zwaluweveld en de mensen die er bij betrokken zijn. Iedereen is welkom tussen 11u en 17u!

- nieuwe ideeën zijn altijd welkom om op deze manier het project collectief vorm te geven

- mulchmateriaal (bladafval, snoeihout, takken, ...) op overschot is méér dan welkom op Zwaluweveld. Je doet er de natuur én de groep een enorm plezier mee. Zo geevn we al het  plantgoed een goede  Dit kunnen we leggen rond de aanplantingen om de planten te beschermen en de bodem te bedekken tijdens de winter. en te verrijken.   geen thuya! Opgepast in natte periodes is het onmogelijk met een auto op het veld te komen.  Dus om ze te brengen kan je best wachten tot het wat droger is, of vriest.  

- Je kan een boom van het Zwaluweveld adopteren en zo bijdragen aan de opbouw in verschillende fasen.

- Je kan ons steunen bij de tweede fase van de crowdfundactie, om het laatste stuk te financieren en onze droom helemaal waar te maken, door middel van een gift en/of door ons verhaal verder te verspreiden en mensen te betrekken bij onze missie. Je kan ook toetreden tot onze coöperatie door aankoop van één of meerdere aandelen van 250 eur.  Dit door het bedrag te storten op rekeningnr. BE29 9734 7870 7764 op naam van Daarom Wel CVSO.  Vermeld hierbij je naam, aandeel Zwaluweveld, je email adres en tel.nr.  Na ontvangst van je betaling ontvang je een certificaat.

 

Wil je graag meer info of meewerken aan dit project?

Dan kan je ons contacteren via

telefoon : 0479 18 25 89 (Jeroen) 0499 47 29 57 (Bart) of 0485 31 52 14 (Christa)

mail : zwaluweveld@gmail.com of via de contactpagina op deze website

Facebook: https://www.facebook.com/zwaluweveld

Een goede manier om op de hoogte te blijven is door je in te schrijven op de nieuwsbrief via de website.

bottom of page