top of page

Aankomende workshops

SuccessieFaze flyer.jpg

In een voedselbos proberen we de successie te versnellen door de natuur een duwtje in de rug te geven.  Daar zijn vele technieken voor, van intensief tot extensief. 

De Struikenfaze is een kritieke omslagfaze in de opbouw waarbij ineens dingen sneller kunnen gaan.  
Meer windbreak, schaduw, vocht ophouding, biomassa zorgen samen voor een acceleratie.

 

In die kritieke faze geraken is dus essentieel.  In een kaal landschap duurt dat al gauw 5 jaar. 

De snelheid van die evolutie ligt aan meerdere factoren, het is niet altijd op een twee drie uit te maken. Een beheerplan is een opeenstappeling van hypotheses, acties, en feedbackloops. Daarom blijven we constant observeren, en waar nodig onze gedachtengang en acties bijsturen.

Op het zwaluweveld zitten we nu in die situatie De eerste effecten van struikenfaze zien we in de aanplant van 2020.  Andere plekken zijn nog niet in die faze. We vergelijken aanplant van 2022, nieuwe aanplant, en spontane bosgroei, en kijken hoe de plantengemeenschap in zijn geheel zich gedraagd. 

De wandeling is bedoeld om de blik te openen, in de eerste plaats de planten aan het woord te laten. Samen kunnen we de nodige kennis, waarneming en conclusies erover uit te wisselen.

​

Inschrijven via email: zwaluweveld.educatie@gmail.com

Prijs: Vrije Bijdrage (ter plekke)

Aankomende Workshops

Goudsbloembalsem maken (Leen Daems)

21/06/25

Balsem maken met een maceraat van Goudsbloem. In de zomer bloeien de Goudbloemen volop. In deze workshop leggen we uit wat de helende eigenschappen van Goudsbloem (Calendula officinalis) zijn. De lintblaadjes worden gebruikt om een oliemaceraat te maken. Hiermee kunnen we een eenvoudig bereiding maken. We voegen essentiële olie toe afhankelijk van welke toepassing we voor ogen hebben. Iedere deelnemer maakt zijn eigen potje Goudsbloembalsem. Locatie: Zwaluweveld 13u30 - 16u Max. 12 deelnemers

Fermenteren (Demo workshop) (Leen Daems)

27/09/25

Fermentatie is zo oud als de mensheid. De kennis over de bereiding en het gebruik werd vroeger van generatie op generatie doorgegeven. Het fermenteren is lange tijd in onbruik geraakt. Momenteel komt gefermenteerde voeding weer onder de aandacht omwille van de gezondheidsbevorderende voordelen die er aan toegeschreven worden. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten veel levende micro-organismen die zorgen voor een gezonde darmflora. Deze draagt onder andere bij tot de versterking van je immuunsysteem. Hier gaan we tijdens de workshop verder op in. Als je een moestuin hebt, zijn er in een bepaalde periode een overvloed aan groenten die je dan kan fermenteren en zo bewaren voor later. Eerst gaan we door een stukje theorie. Later doen we een Demo Workshop waar het bereiden getoond wordt. Uiteraard gaan we ook verschillende gefermenteerde producten proeven. Locatie: Zwaluweveld. 13u30 - 16u Max. 15 deelnemers

Voor meer inlichtingen: zwaluweveld@gmail.com

©2020 by De Nieuwe Aarde vzw.

bottom of page