top of page

Aankomende Workshops

Inschrijven/inlichtingen: zwaluweveld@gmail.com

Fruitbomen Enten (Louis Millis)

08/03/25

Louis leert ons hoe je een fruitboom ent. Je maakt je eigen ent met onderstam en enthout van appel- en/of perenbomen. Elke deelnemer ent twee onderstammen te kiezen uit: twee appel, twee peer of één van beide. Start 14u. Locatie: Begijnhof Diest, Kraaienneststraat 9. €10/€15 (leden/coöperanten)

Voorjaarskruiden (Leen Daems)

12/04/25

De dagen worden weer langer en de zon neemt in kracht toe. De sapstroom komt weer op gang en Moeder natuur wordt wakker uit haar winterslaap. De eerste voorjaarskruiden komen tevoorschijn. Fris groen, uitnodigend… We gaan op zoek naar de voorjaarskruiden op het Zwaluweveld: brandnetel, paardenbloem, kleefkruid, duizendblad, bieslook, daslook…. Heb je zin om samen een lekkere brandnetelsoep te maken en deze in aangenaam gezelschap te proeven? Locatie: Zwaluweveld 13u30 - 16u Max. 15 deelnemers

Goudsbloembalsem maken (Leen Daems)

zomer 2025

Balsem maken met een maceraat van Goudsbloem. In de zomer bloeien de Goudbloemen volop. In deze workshop leggen we uit wat de helende eigenschappen van Goudsbloem (Calendula officinalis) zijn. De lintblaadjes worden gebruikt om een oliemaceraat te maken. Hiermee kunnen we een eenvoudig bereiding maken. We voegen essentiële olie toe afhankelijk van welke toepassing we voor ogen hebben. Iedere deelnemer maakt zijn eigen potje Goudsbloembalsem. (Voor deze workshop wil ik graag een bijdrage vragen per persoon van 3.50 euro voor de grondstoffen-glazen potje, goudsbloemmaceraat, bijenwas en essentiële olie). Locatie: Zwaluweveld 13u30 - 16u Max. 12 deelnemers

Fermenteren (Demo workshop) (Leen Daems)

27/09/25

Fermentatie is zo oud als de mensheid. De kennis over de bereiding en het gebruik werd vroeger van generatie op generatie doorgegeven. Het fermenteren is lange tijd in onbruik geraakt. Momenteel komt gefermenteerde voeding weer onder de aandacht omwille van de gezondheidsbevorderende voordelen die er aan toegeschreven worden. Gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten veel levende micro-organismen die zorgen voor een gezonde darmflora. Deze draagt onder andere bij tot de versterking van je immuunsysteem. Hier gaan we tijdens de workshop verder op in. Als je een moestuin hebt, zijn er in een bepaalde periode een overvloed aan groenten die je dan kan fermenteren en zo bewaren voor later. Eerst gaan we door een stukje theorie. Later doen we een Demo Workshop waar het bereiden getoond wordt. Uiteraard gaan we ook verschillende gefermenteerde producten proeven. Locatie: Zwaluweveld. 13u30 - 16u Max. 15 deelnemers

bottom of page